Rabobank verwacht opnieuw een piek in huizenprijzen

Het sentiment is al langer voelbaar, maar nu komt een bank met de cijfers: de huizenmarkt is op weg naar een nieuwe piek. De Rabobank meldt meer verkopen, hogere huizenprijzen en kortere verkooptijden. Lastige omstandigheden voor met name starters.

Meer dan ooit

In het kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank, gepubliceerd op 17 mei 2017, laat de bank er geen twijfel over bestaan: de woningmarkt is op weg naar een nieuwe piek. De eerste drie maanden van 2017 werden er meer transacties gedaan dan ooit tevoren: 55.911 woningen kregen in deze periode een nieuwe eigenaar. Over heel 2017 gaan er volgens het kwartaalbericht zo’n 225 tot 235 duizend woningen over de toonbank (2016: 214.793, cijfers CBS StatLine). 

Forse stijging

Een forse stijging, vooral omdat het aanbod aan te koop staande woonruimte steeds krapper wordt. De Rabobank pleit in haar bericht dan ook voor een samenwerking tussen woningcorporaties, commerciële bedrijven en particuliere opdrachtgevers om nieuwe oplossingen te bedenken voor de woningmarkt en betaalbare woningen te bouwen in zowel de koop- als huursectoren. 

Rente blijft laag

Een belangrijke reden voor de almaar groeiende woningmarkt is de nog altijd lage hypotheekrente. Waar volgens de bank voorlopig geen einde aan komt. Ondermeer door de gestegen concurrentie tussen hypotheekverstrekkers verwacht de Rabobank dat de rente in heel 2017 laag blijft. Bovendien levert de goed draaiende economie hogere inkomens op, nog een reden om naar andere woonruimte om te kijken. Daarnaast vlakte de totale bruto hypotheekschuld af in het laatste kwartaal van 2016, onder andere door hogere aflossingen.

Starters

Ondanks de voorspelling dat de huizenprijzen naar een nieuwe piek zullen stijgen, met prijsstijgingen van minstens 6,5 procent dit jaar en nog een vijf procent in 2018, zullen de koophuizen betaalbaar blijven voor huidige huiseigenaren die hun huis duurder kunnen verkopen, maar helaas ook duurder zullen moeten kopen. Starters krijgen het volgens de bank echter een stuk moeilijker.

Tekstblok

Dit is een tekstblok. Je kunt deze tekst eenvoudig aanpassen in het beheergedeelte van je website.

Mocht je hierbij hulp nodig hebben kijk dan op ons help center.

Verkoper van Westerdijk 34
9

een open communicatie. tijdig bericht van een bezichtiging en snelle terugkoppeling na een bezichtiging. er werd goed rekening gehouden met onze wensen. overleg was helder en transparant.

Verkoper van Florijn 6 a
9

Goede duidelijke service. Goed bereikbaar bij vragen. Mooie foto presentatie . Klein kantoor dus ze kennen de klant.

Verkoper van Rietveen 80
9

Prettige ontspannen ongedwongen begeleiding, goed bereikbaar, direct contact, gaat goed achter zaken aan, komt afspraken na, op tijd bij afspraken.

Lees meer
Terug
Recent bekeken